خون در ادرار نشانه چیست و آیا وجود خون در ادرار خطرناک است؟
ادرار شامل آب اضافی و مواد زائد است که کلیهها از خون تصفیه میکنند. بسته به نسبت آب به مواد زائد، رنگ طبیعی ادرار میتواند از زرد کم رنگ تا طلایی تیره متغیر باشد. وجود خون در ادرار به معنای دفع خون از دستگاه ادراری است. این خون در برخی موارد کاملاً مشخص بوده و باعث قرمز شدن رنگ ادرار می شود؛ اما در برخی دیگر از موارد وجود خون در ادرار فقط با انجام آزمایش های مختلف قابل تشخیص است. اگرچه وجود خون در ادرار ممکن است جدی نباشد؛ ولی ممکن است نشانهای از یک خطر برای سلامتی فرد باشد. اگر خون در ادرار مشاهده کردید برای اطمینان به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا مراجعه دیر هنگام میتواند باعث پیشرفت بیماریهایی همچون سرطان یا بیماریهای کلیوی شود که درمان را مشکل میکند. همچنین اگر عفونت به موقع درمان نشود میتواند موجب نارسایی کلیه شود.

خون در ادرار نشانه چیست؟
ادرار خونی می تواند به رنگ های قرمز، صورتی، یا دودی تیره باشد. ممکن است فرد لخته خون در ادرار را مشاهده نکند. اغلب مشاهده لخته خون در ادرار در ادرار به دلیل مصرف غذا یا داروی خاصی نیست. بلکه ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیفتد:
- وجود هموگلوبین (که اکسیژن را به سلول های خونی منتفل می کند) در ادرار به سبب شکستن سلول های قرمز خونی
- وجود پروتئین عضلات (مایوگلوبین) در ادرار به سبب تجزیه سلول های عضلانی
- پروفیریا (نوعی اختلال که به سبب کمبود آنریم های تولید آهن رخ می دهد و باعث رنگ قرمز خون می شود).
- رژیم غذایی (مانند خوردن چغندر، رنگ های خوراکی و …)
- داروها (اغلب مصرف فنازوپیریدین باعث ادرار قرمز می شود؛ اما دیفن هیدرامین، میتل دوپا، ریفامپین، فناستین و فنوتیازین هم باعث رنگ قرمز ادرار می شود).
بیشتر بدانید: عوارض نگه داشتن ادرار
وجود خون و لخته خون در ادرار زنان نشانه چیست؟
وجود و منشأ لخته خون در هر جایی از دستگاه ادراری مانند کلیه ها ، مثانه ، مجاری ادراری و … می تواند باشد تنها تفاوت زنان با مردان در وجود پروستات می باشد. علت وجود خون در ادرار زنان می تواند شامل چند مورد باشد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم :
-
وجود سنگ کلیه و یا مثانه :
سنگ های کلیه و مثانه معمولاً بدون نشانه هستند مگر آنکه باعث انسداد و به طبع ان باعث درد و خونریزی شوند.
-
التهاب بافت کلیه :
اگر لوله های تصفیه خون در کلیه ها ملتهب شوند ممکن است باعث بروز لخته خون در ادرار زنان گردد. به این نوع التهاب کلونرولونفریت گفته می شود که عواملی مانند دیابت ، لوپوس ، التهاب رگ های کوچک کلیه و … می تواند باعث آن شود.

-
عفونت ادراری و سوزش ادرار :
عفونت باکتریایی یا ویروس می تواند از طریق مجاری ادراری و با شیوع کمتر از طریق خون وارد دستگاه ادراری شود. در این موارد ممکن است سوزش ادرار ، درد زیردل ، عدم دفع کامل ادرار و .. نیز بوجود آید.
-
مصرف برخی داروها :
برخی داروهایی که ممکن است باعث دفع خون در ادرار شوند مانند پنی سیلین ، مصرف آنتی بیوتیک ها ، وارفارین و …
-
سایر موارد :
ورزش های سنگین ، دویدن مسافت های طولانی و .. می تواند باعث ایجاد لخته خون در ادرار شود.
علت خون در ادرار مردان چیست؟
علت ادرار خونی در مردان می تواند موارد زیر باشد:
- عفونت سیستم دستگاه ادراری
- سنگ های کلیه، مثانه، حالب
- بیماری ژنتیکی کیستیک کلیه
- سرطان کلیه، سرطان پروستات و مثانه
- بزرگی خوش خیم پروستات بخصوص در مردان بالای 50 سال
- وجود سوند در مجرا
- فعالیت های بسیار شدید مثل مسابقات دو میدانی 100 متر
آیا وجود خون در ادرار خطرناک است ؟
اگر ادرارخونی به موقع درمان نشود (حتی زمانی که فقط یک بار مشاهده شده)، فرد با عوارض جبرانناپذیری مواجه خواهد شد. این عارضه همیشه نشاندهنده بیماری خطرناکی نیست؛ اما در برخی افراد وجود خون در ادرار به مقدار و دفعات کم هم میتواند خبر از یک شرایط پزشکی جدی مانند بیماری کلیوی یا سرطان بدهد، بنابراین اگر دلیل بیماری هماچوری شما چیزی فراتر از ورزش شدید است، حتماً برای تشخیص زودهنگام و درمان به موقع به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
تشخیص علت ادرار خونی (Hematuria)
برای تشخیص هماچوری نیاز به نمونه ادرار، برای آزمایش است. در زنان در مدت قاعدگی، ادرار ممکن است همراه با خون باشد، به همین دلیل آزمایش ادرار باید در زمان دیگری انجام شود. زمانی که پزشک تأیید کرد که بیمار دارای هماچوری است، در مورد سابقه ی مصرف دارو خاص، سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری و سابقه ابتلا به بیماری های کلیوی، مثانه و اختلالات خونریزی سؤالاتی می پرسد. وی همچنین ممکن است سؤالاتی راجع به فعالیت شدید، علائم زخم و عفونت، درد در هنگام ادرار بپرسد.
نمونه ادرار به منظور تشخیص عفونت های کلیوی و مثانه و برای بررسی پروتئین، گلبول های سفید و گلبول های قرمز توسط آزمایشگاه بررسی میگردد. سپس براساس عامل احتمالی هماچوری، آزمایشهای بیشتر توسط پزشک تجویز میشود که بعضی از آنها شامل موارد زیر هستند:
- آزمایش ادرار
- سی تی اسکن از کلیه، میزنای و مثانه
- تصویربرداری توسط امواج فراصوت
- سیستوسکوپی
- آزمایش خون
درمان خون در ادرار
بعد از اینکه مشخص شد علت وجود خون در ادرار چیست و فرد دچار چه نوعی از بیماری شده است، متخصص تصمیم میگیرد درمان مناسب با آن را شروع کند، بنابراین حتما باید علت مشخص شود تا درمان صورت بگیرد. معمولاً اولین گزینه برای درمان، داروها هستند که از آنتیبیوتیکهای ساده شروع میشوند؛ اما با توجه به نوع بیماری که فرد با آن درگیر است، داروهای مختلف و با دوزهای متفاوتی تجویز میشوند.
علاوهبر داروها، روشهای دیگری هم برای درمان وجود دارد. پرتودرمانی، شیمیدرمانی، هورموندرمانی یا ترکیبی از این موارد راهحلهای مناسبی هستند که برای خلاصشدن از بیماری هماچوری از آنها استفاده میشود. اگر بزرگی پروستات باعث هماچوری شما شده باشد، ممکن است ارائهدهنده خدمات درمانی شما داروهایی مانند مسدودکنندههای آلفا یا مهارکنندههای 5-آلفا ردوکتاز را تجویز کند. در برخی موارد، جراحی ممکن است یک گزینه باشد. متخصص است که تصمیم میگیرد از کدام یک از آنها و به چه اندازه و برای چه مدتی استفاده کند تا این مسئله را در فرد معالجه کند.
برای آشنایی با روشهای درمان شکستگي آلت تناسلی ، روی لینک کلیک کنید.
آدرس : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، مقابل بیمارستان عیسی بن مریم ، ساختمان 71
تلفن : 03132205497
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درمان جراحی و لیزری تنگی مجرای ادرار در اطفال
تاریخ انتشار : 1403-04-11تاریخ بروز رسانی : 1403-04-24 -
عمل جراحی رفلاکس ادراری چگونه انجام می شود؟
تاریخ انتشار : 1402-12-26تاریخ بروز رسانی : 1403-04-24 -
بررسی ناهنجاری مادرزادی مجاری ادراری
تاریخ انتشار : 1402-08-19تاریخ بروز رسانی : 1403-04-29 -
بهداشت مجاری ادراری را جدی بگیرید
تاریخ انتشار : 1398-01-19تاریخ بروز رسانی : 1403-04-24 -
علل رفلاکس یا برگشت ادرار به کلیه و درمان آن
تاریخ انتشار : 1402-11-22تاریخ بروز رسانی : 1403-04-24
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .