همه چیز در مورد خونریزی دستگاه تناسلی مردان
خونریزی از دستگاه تناسلی مردان می تواند نشانه ای از مشکلات جدی سلامتی باشد و نباید نادیده گرفته شود. این وضعیت ممکن است به دلیل آسیبهای فیزیکی، عفونتها، بیماریهای سیستمیک یا حتی تومورهای خوشخیم و بدخیم رخ دهد. درک علل و علائم مرتبط با خونریزی دستگاه تناسلی به تشخیص زودهنگام و درمان موثر آن کمک میکند. در این مقاله، به بررسی عوامل مختلفی که میتوانند موجب خونریزی دستگاه تناسلی مردان شوند خواهیم پرداخت و راهکارهای درمانی موجود را بررسی خواهیم کرد.
علل خونریزی از دستگاه تناسلی مردان
خونریزی از دستگاه تناسلی مردان میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که برخی از آنها میتوانند بیماریهای سادهتری باشند که با استفاده از داروها بهبود یابند؛ اما برخی دیگر ممکن است نشانگر بیماریهای خطرناکی باشند که نیاز به درمانهای جدیتر دارند. علل خونریزی از دستگاه تناسلی مردان به طور معمول شامل موارد زیر است:
- عفونت دستگاه ادراری: از شایعترین دلایل خونریزی دستگاه تناسلی مردان، ایجاد عفونت در دستگاه ادراری (UTI) است. این بیماری علاوه بر خونریزی ممکن است با علائم دیگری مانند ادرار کردن دردناک، درد مثانه یا مجاری ادراری، احساس نیاز ناگهانی و شدید به ادرار کردن، احساس خالی نشدن مثانه پس از ادرار، ادرار کردن قطرهای و بیاختیاری ادرار نیز همراه باشد. درصورت بروز علائم عفونت مجاری ادراری لازم است تا به پزشک متخصص کنید تا از پیشرفت بیماری به سایر نواحی بدن و ایجاد آسیبهای جدیتر مانند آسیب کلیوی جلوگیری کنید.
- پروستاتیت: پروستاتیت زمانی ایجاد میشود که پروستات، ملتهب و متورم شده باشد. پروستاتیت ممکن است باعث فشار بر دستگاه ادراری و آسیب به عروق خونی شود. این شرایط میتواند خونریزی خفیف یا شدید در ادرار یا مایع منی ایجاد کند. پروستاتیت اغلب با عفونت همراه است و علائمی مثل درد هنگام ادرار، درد مثانه و لگن، ناتوانی در حفظ حالت نعوظ، مشکلات انزال و تب نیز به همراه دارد.
- سرطان پروستات: سرطان پروستات یکی دیگر از دلایل خونریزی از ناحیهی تناسلی مردان است که بدون علائم اولیهی خاصی ایجاد شده و بهتدریج پیشرفت میکند؛ برای همین، تشخیص زودهنگام این بیماری در مردان بسیار مهم است. سرطان پروستات میتواند با علائمی مانند خون در مایع منی، احساس درد یا سوزش هنگام ادرار، ناتوانی در حفظ حالت نعوظ، درد هنگام انزال و درد در مقعد همراه باشد و نیاز به رسیدگی فوری پزشکی دارد.
- پارگی عروق خونی: یکی از دلایل نادر خونریزی از آلت تناسلی مردان، پارگی عروق خونی داخل آلت است که با علائمی مانند خروج خون از سر آلت یا ایجاد کبودی در زیر پوست آلت همراه است. اگرچه این وضعیت خطر جدی برای سلامتی ندارد؛ اما لازم است تا هرچه سریعتر درمان شود تا علائمی مانند خونریزی و درد ناشی از آن بهبود یابند.
- آسیبهای جسمی یا ضربه: ضربه به ناحیهی تناسلی یا دستگاه ادراری، مثلاً در تصادفات یا فعالیتهای ورزشی، میتواند به پارگی یا آسیب عروق خونی منجر شود که ممکن است با علائمی مانند کبودی، ایجاد زخم روی آلت تناسلی و احساس سوزش همراه باشد.
- سرطان مثانه: در برخی موارد، علت خونریزی از آلت تناسلی مردان، ایجاد سرطان در مثانه است که علائم اولیهی آن لکههای خونی صورتی یا قرمز تیره در ادرار مردان است که ممکن است به طور موقتی ظاهر شوند. با پیشرفت سرطان مثانه، ممکن است علائم دیگری مانند درد هنگام ادرار کردن نیز ایجاد شوند. این بیماری نیز نیاز به رسیدگی فوری و جدی پزشکی دارد.
- عفونت کلیه: عفونت کلیه معمولا زمانی ایجاد میشود که عفونت مجاری ادراری یا عفونت مثانه درمان نشده باشد و عوامل عفونی به کلیه رسیده باشند. سایر علائم عفونت کلیه شامل بوی نامطبوع و غیرطبیعی ادرار، تکرر ادرار، ادرار دردناک و تب هستند. عفونت کلیه یک بیماری خطرناک است که میتواند به آسیب دائمی کلیه منجر شود؛ بنابراین در صورت بروز علائم آن لازم است هرچه سریعتر درمان آن آغاز شود.
- سنگ کلیه و مجاری ادراری: این سنگها از تجمع مواد معدنی و نمکها در کلیه یا مجاری ادراری تشکیل میشوند و میتوانند با آسیب به پوشش داخلی کلیه یا مجاری ادراری موجب خونریزی شوند. حرکت سنگها در مجاری کلیوی-ادراری باعث درد شدید در پهلو، شکم و کمر، تهوع، ادرار دردناک و گاهی مشاهده خون در ادرار میشود. امروزه روشهای درمانی غیرتهاجمی و کمتهاجمی مختلفی برای درمان سنگ کلیه وجود دارند.
علت خونریزی بیضه در مردان
از جمله دلایل خونریزی بیضه در مردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیبدیدگی یا ضربه به بیضه: آسیب فیزیکی ناشی از حوادث، ورزش یا فعالیتهای سنگین میتواند باعث خونریزی در بافتهای داخلی بیضه یا اسکروتوم (کیسه بیضه) شود. این نوع آسیبها ممکن است باعث پارگی عروق خونی و یا هماتوم (تجمع خون در بافت) شوند و با درد شدید، تورم و کبودی همراه باشند. خونریزی بیضه ناشی از آسیب فیزیکی نیاز به مداخلات پزشکی فوری دارد.
- عفونتهای بیضه و اپیدیدیم (مانند اپیدیدیمیت و ارکیت): التهاب اپیدیدیم (اپیدیدیمیت) یا التهاب بیضه (ارکیت) میتوانند منجر به آسیب عروق خونی شوند که باعث خونریزی داخلی یا در برخی موارد خروج خون از آلت تناسلی میشوند. علائم عفونت و التهاب بیضه شامل درد، تب و لرز، احساس سنگینی غیرطبیعی در کیسهی بیضه و گاهی خروج خون یا ترشح غیرطبیعی همراه با مایع منی است.
- کیستها یا تومورهای بیضه: کیستهای خوشخیم یا تومورهای بدخیم (سرطانی) در بیضه میتوانند باعث آسیب به عروق خونی و خونریزی بیضه شوند. این شرایط معمولاً با تغییر اندازه یا شکل بیضه، درد خفیف تا شدید و گاهی وجود خون در مایع منی همراه هستند. تشخیص بهموقع و درمان کیستها یا تومورهای بیضه برای جلوگیری از عوارض جدیتر ضروری هستند.
- علاوه بر موارد بیان شده، در موارد نادری ممکن است علت خونریزی بیضه ناشی از پیچخوردگی بیضه، واریکوسل یا فتق کشالهی ران (Inguinal hernia) نیز باشد.
علت خونریزی بعد از ارضا شدن در مردان
خونریزی بعد از ارضا شدن در مردان میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود؛ مانند:
- پارگی جزئی عروق خونی در اثر فشار فیزیکی
- عوارض و آسیب ناشی از روشهای درمانی پزشکی مانند وازکتومی، بیوپسی پروستات، پرتودرمانی سرطان پروستات و ...
- آسیب بخشهای مختلف سیستم تناسلی مانند آسیب فیزیکی به بیضهها، اپیدیدیم و ...
- عفونت مجرای ادراری-تناسلی
- بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک و عفونت کلامیدیا یا سایر عفونتهای ویروسی یا باکتریایی
- کیست پروستات، عفونت باکتریایی یا پولیپهای پروستات
- بیماریهای زمینهای مانند اختلالات مرتبط با انعقاد خون یا کمخونی داسیشکل
- مشکلات زمینهای درماننشده مانند فشار خون بالا، ایدز، لوکمی و بیماریهای کبدی
- علاوه بر موارد مطرح شده، در برخی افراد ممکن است علت وجود خون در مایع منی مشخص نباشد که به آن خونریزی ایدیوپاتیک گفته میشود. این مسئله در برخی مردان ایجاد شده و به طور خودبهخود نیز برطرف میشود.
علت خونریزی بعد از خودارضایی در مردان
- خونریزی بعد از خودارضایی در مردان اگرچه اتفاق خوشایندی نیست؛ اما ممکن است در برخی مردان رخ دهد و باعث نگرانی آنها شود. علت این مسئله در برخی مردان ممکن است پارگی جزئی رگهای خونی باشد که در اثر خودارضایی بیش از اندازه یا نامناسب (مانند خشکی پوست و خودارضایی خشن) ایجاد میشود. این مسئله جای نگرانی چندانی ندارد و با رعایت برخی نکات به طور خودبهخود برطرف میشود. عدم شستشوی مناسب دستها یا استفاده از مواد آلوده در هنگام خودارضایی نیز میتوانند منجر به عفونت و در نهایت التهاب و خونریزی پس از خودارضایی شوند. رعایت بهداشت فردی قبل و بعد از خودارضایی برای پیشگیری از چنین مشکلاتی ضروری است.
- در برخی افراد ممکن است خونریزی بعد از خودارضایی ناشی از عفونت مجاری ادراری و تناسلی، مشکلات پروستات، سنگ مجاری ادراری، بیماریهای مقاربتی یا بیماریهای زمینهای مانند مشکل انعقاد خون باشد. در این حالت، نیاز است تا افراد با پزشک متخصص مشورت کنند و پس از تشخیص دقیق علت خونریزی، نسبت به درمان مناسب اقدام کنند.
علت خونریزی مردان هنگام مدفوع
خونریزی هنگام دفع مدفوع یکی از علائمی است که ممکن است ناشی از مشکلات مختلف در دستگاه گوارش یا نواحی اطراف مقعد باشد. از جمله دلایل خونریزی مردان هنگام مدفوع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بواسیر (هموروئید): شایعترین علت خونریزی در مدفوع، بواسیر است. بواسیر در واقع رگهای متورم در ناحیه مقعد هستند که گاهی پوست این ناحیه را شکافته و باعث خونریزی میشوند. بواسیر به دلایل مختلفی مانند زور زدن هنگام دفع مدفوع (یبوست) یا بلند کردن اجسام سنگین ایجاد میشود.
- شقاق مقعدی (فیشر آنال): شقاق مقعدی (Anal Fissure) به بریدگیها یا پارگیهای کوچک در بافت پوششی مقعد گفته میشود. از نظر ظاهری، این بریدگیها شبیه به ترکهای پوست لب یا بریدگی پوست با کاغذ است. این حالت اغلب در اثر عبور مدفوع بزرگ و یا فشار زیاد هنگام مدفوع کردن ایجاد شده و میتواند بسیار دردناک باشد.
- بیماری التهابی روده: افرادی که به بیماریهای التهابی روده مبتلا میشوند علائمی مانند اسهال خونی و کاهش وزن همراه با درد را بروز میدهند. التهاب روده معمولا به شکل یک بیماری مزمن ایجاد میشود و میتواند باعث دیده شدن خون در مدفوع شود.
- کولیت ایسکمیک (Ischemic colitis): این بیماری زمانی رخ میدهد که جریان خون به روده بزرگ کاهش یافته یا به طور کامل متوقف شود و با کاهش اکسیژنرسانی به سلولهای روده، باعث آسیب آنها میشود. کولیت ایسکمیک معمولا با علائمی مانند مدفوع خونی، درد شکم و نفخ همراه است.
- بیماری دیورتیکولی (Diverticular): دیورتیکولها کیسههای کوچک بافتی هستند که به شکل برجسته از دیواره روده بزرگ بیرون میزنند. اگرچه بیماری دیورتیکولی معمولا با علائم خاصی همراه نیست؛ اما ممکن است در برخی افراد باعث مدفوع خونی شود.
- بیماریهای مقاربتی: برخی بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک، کلامیدیا، سیفلیس و تبخال تناسلی میتوانند باعث التهاب و خونریزی از مقعد شوند.
- زخم معده: زخم معده به آسیب لایهی پوشانندهی معده گفته میشود که به دلایل مختلفی مانند آلودگی با باکتری هلیکوباکترپیلوری یا سبک زندگی نامناسب ایجاد میشود و میتواند باعث مدفوع خونی شود.
- آنژیودیسپلازیا: در این بیماری، رگهای خونی شکننده شده و با ایجاد خونریزی، باعث دیده شدن خون در مدفوع میشود.
- پولیپ یا تومورهای سرطانی: پلیپها تودههای خوشخیم و غیرسرطانی هستند که میتوانند در بخشهای مختلف دستگاه گوارش ایجاد شده و با گذشت زمان، رشد کرده و باعث خونریزی شوند. سرطان دستگاه گوارش نیز ممکن است با ایجاد تودههای بدخیم در بخشهای مختلف دستگاه گوارش، باعث مدفوع خونی شود. خون ناشی از پولیپ یا تومورهای سرطانی ممکن است با چشم قابل تشخیص نباشد و با تکنیکهای آزمایشگاهی تشخیص داده شود.
- مصرف داروهای رقیقکنندهی خون: داروهایی که برای جلوگیری از لخته شدن خون مصرف میشوند، مانند وارفارین یا آسپرین، ممکن است باعث زخم معده یا خونریزی دستگاه گوارش شوند.
- گاستروانتریت: ممکن است آلودگی با برخی ویروسها یا باکتریها منجر به التهاب معده یا رودهی بزرگ و کوچک شده و با علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ و مدفوع خونی همراه باشند.
- در صورت مشاهده خون در مدفوع، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید تا علت اصلی تشخیص داده شود و درمان مناسب انجام شود.
درمان خونریزی دستگاه تناسلی مردان
علت خونریزی دستگاه تناسلی در برخی مردان، آسیبهای جزئی به عروق است که معمولا نیازی به درمان ندارند و به طور خودبهخود برطرف میشوند. در سایر افراد، بسته به علت ایجاد خونریزی ممکن است روشهای درمانی شامل موارد زیر باشند:
- استفاده از آنتی بیوتیکها برای خونریزیهای ناشی از عفونتهای باکتریایی
- درمان زخمهای بافتی با استفاده از مداخلات درمانی مانند بخیه زدن زخمهای عمیق
- جراحی
- همچنین، درصورتی که علت خونریزی دستگاه تناسلی مردان سرطان باشد، روشهای درمانی شامل دارودرمانی، پرتودرمانی، شیمیدرمانی و جراحیهای ویژهی سرطان خواهند بود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگرچه خونریزی دستگاه تناسلی مردان معمولا نشانگر وضعیت اضطراری نیست، اما توصیه میشود تا پس از مشاهدهی نشانههای خونریزی در ادرار، مایع منی یا مدفوع، به پزشک متخصص مراجعه کرده و نسبت به تشخیص دقیق علت ایجاد این علائم اقدام کنید؛ از جمله اگر خونریزی دستگاه تناسلی با علائمی مانند درد شدید، حالت تهوع، استفراغ، جراحت بافتی و تب بالا همراه باشد. ممکن است پس از مراجعه به پزشک، از شما خواسته شود تا چند روز دیگر صبر کنید تا اگر خونریزی دستگاه تناسلی تکرار شد آزمایشها یا داروهای مرتبط برای شما تجویز شوند.
سوالات متداول درباره خونریزی از دستگاه تناسلی مردان
1- آیا مصرف غذاهای خاص میتواند باعث خونریزی دستگاه تناسلی شود؟
برخی غذاها ممکن است باعث ایجاد حساسیت، عفونت دستگاه گوارش و خونریزی در دستگاه تناسلی یا مشاهدهی خون در مدفوع شوند. همچنین، مصرف برخی مواد غذایی مانند خوراکیهای حاوی رنگهای مصنوعی میتوانند باعث تغییر رنگ ادرار شوند؛ اما این مسئله نباید با خونریزی دستگاه گوارش اشتباه گرفته شود.
2- آیا خونریزی دستگاه تناسلی همیشه خطرناک است؟
خیر، در بسیاری از مردان، خونریزی دستگاه تناسلی خطرناک نبوده و به طور خودبهخود برطرف میشود. بااینحال، در صورت وجود خونریزی در دستگاه تناسلی لازم است تا بررسیهای تخصصی انجام شوند.
3- آیا خونریزی دستگاه تناسلی میتواند به دلیل استرس باشد؟
شواهد علمی که نشان دهند استرس باعث خونریزی دستگاه تناسلی میشود وجود ندارد؛ اما، استرس ممکن است شرایطی مانند سنگ کلیه را بدتر کند و از این طریق احتمال خونریزی دستگاه تناسلی را افزایش دهد.
4- آیا نوشیدن آب کافی میتواند از خونریزی جلوگیری کند؟
درمان خونریزی دستگاه تناسلی مردان وابسته به علت ایجاد آن است و نوشیدن آب بهتنهایی نمیتواند باعث جلوگیری از خونریزی شود.
5- آیا ورزش شدید میتواند خونریزی دستگاه تناسلی ایجاد کند؟
بله، ممکن است برخی افراد به علت فشار بیش از اندازه به بدن و یا ضربه دچار خونریزی از مثانه یا دستگاه تناسلی شوند.
خونریزی دستگاه تناسلی مردان یکی از نشانههایی است که نباید بهسادگی از کنار آن گذشت. این وضعیت میتواند ناشی از عوامل سادهای مانند زخمهای کوچک یا عفونتها باشد و یا در اثر بیماریهای پیچیدهتری مانند سرطان پروستات ایجاد شده باشد. بنابراین، مراجعه به پزشک برای تشخیص زودهنگام و شروع درمان مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. آگاهی از علل ایجاد خونریزی از دستگاه تناسلی مردان، علائم و روشهای درمانی موجود برای هر نوع مشکل میتواند به مردان کمک کند تا در صورت بروز این علائم، اقدامات لازم را سریعتر پیگیری نمایند.
آدرس : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، مقابل بیمارستان عیسی بن مریم ، ساختمان 71
تلفن : 03132205497
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .