آدرس مطب دکتر حقیقت تلفن مطب دکتر مجید حقیقت
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / بیماریها و سنگهای کلیه و سیستم ادراری / سنگ های سیستم ادراری چه علائمی دارند و چگونه تشخیص داده میشوند؟

سنگ های سیستم ادراری چه علائمی دارند و چگونه تشخیص داده میشوند؟

سنگ سیستم ادراری فقط از یک ملح و کریستال خاص تشکیل نمی شود و گاهی ممکن است ترکیبی از کریستالها نیز باعث سنگسازی گردد. اگرچه ممکن است سنگ بصورت خالص از تجمع یک ملح و کریستال خاصی تشکیل گردد ولی معمولاً سنگ ادراری از ترکیب کریستال هایی با شکل مشابه و نزدیک به هم تشکیل میگردد. بعنوان مثال کریستال اسید اوریک و اکسالات کلسیم قادر هستند بصورت ترکیب، باعث تجمع کریستالها و افزایش سایز سنگ بصورت ترکیبی گردند و یا ترکیب املاح آمونیوم و فسفات و کلسیم در سنگهای عفونی.

آنچه در این مطلب میخوانید

سنگ سیستئینی (cystein)

سیستئین یکی از املاح ادراری است که معمولاً غلظت آن در ادرار بسیار کم است ولی در نوعی بیماری نادر مادرزادی، میزان این ملح در ادرار بسیار بالا میرود که منجر به رسوب آن در ادرار و ایجاد سنگ ادراری از سن کودکی گردد که مشخصه تشخیصی این بیماری دیدن کریستال سیستئین در آزمایش ادرار است.

برای آشنایی بیشتر با پیشگیری از کیست کلیه، علائم کلیه پلی کیستیک کلیک کنید.

بیمار با سنگ ادراری معمولاً با چه علائمی مراجعه میکند؟

همانگونه که گفته شد ممکن است سنگ در سیستم ادراری هیچگونه علامتی ایجاد نکند ولی در صورت حرکت سنگ و ایجاد انسداد و یا تحریک کلیه و مجاری ادراری منجر به ایجاد علامت میگردد. بدینصورت تا زمانی که سنگ در کلیه و بدون ایجاد انسداد و تحریک است بهخصوص سنگهای کوچک، هیچ علامتی ندارد.

اگر سنگ بزرگ باشد و بروی بافت کلیه فشار آورد و یا در اثر حرکت سنگ از کلیه خارج گردد و با ورود به حالب (مسیر بین کلیه تا مثانه) ایجاد انسداد کند منجر به دردهای شدید در پهلو، شکم، تهوع و استفراغ و دفع خون از ادرار میگردد و یا با حرکت سنگ و ایجاد انسداد در مجرای ادراری باعث احتباس ادراری گردد و یا با تحریک مثانه باعث سوزش و تکرار ادرار شود.

روش تشخیص در این بیماران چیست؟

اولین نکته تشخیصی در سنگهای ادراری علامت دار، شکل و فرم درد است که درد معمولاً ناگهانی شروع میگردد و از پهلوی یک طرف درد شروع شده به شکم و حتی ناحیه تناسلی ممکن است انتشار یابد و همراه با تهوع و استفراغ و گاهی خونی شدن ادرار. این علائم ممکن است همراه با تب نیز باشد که وجود تب نشانه عفونی بودن سنگ و اورژانسی بودن شرایط بیمار است.

تشخیص سنگ ادراری و علائم

اقدامات پاراکلینیکی چه کمکی در تشخیص سنگ ادراری میکند؟

در آزمایش ساده ادرار، خون و گلبولهای قرمز در ادرار مشاهده میگردد که اولین و سادهترین روش تشخیص میباشد.
در سونوگرافی ممکن است در مراحل اولیه و حاد حرکت سنگ هیچ نکته کمک کنندهای مشاهده نگردد. چون سونوگرافی در ناحیه کلیه و مثانه دقت بالاتری در تشخیص دارد و سنگی که از کلیه خارج شده و هنوز به مثانه نرسیده و در مسیر میانی حالب است با وجود درد شدید ممکن است در سونوگرافی هیچ نکته کمک کنندهای مشاهده نشود و سونوگرافی کاملاً نرمال گزارش شود. و یا ممکن است فقط مقداری هیدرونفروز (گشاد شدن کلیه در اثر انسداد درحالب بدلیل عبور و اثر انسداد سنگ) ایجاد کند.

در اینگونه موارد استفاده از اشعه x و رادیوگرافی کمک کننده است. در 90% موارد در یک عکس ساده از کلیه تا مثانه (KUB) اگر کیفیت گرافی خوب باشد سنگ قابل مشاهده است. در صورتیکه عکس ساده کمک نکند تزریق داروی حاجب و انجامIVP (به اصطلاح عکس رنگی کلیه) کمک کننده است.

البته باید در نظر داشت که این پزشک است که تشخیص دهنده بیماری است نه سونوگرافی و عکس. روشهای پاراکلینیکی شامل آزمایش و عکس و سونوگرافی به پزشک کمک میکند ولی تشخیص اصلی باید توسط پزشک داده شود بطوری که گاهی سونوگرافی و حتی گاهی عکس رنگی و MRI نیز تشخیص دهنده نیست و در نهایت تفسیر و تشخیص پزشک است که تشخیص قطعی و نهایی میباشد.

اگر با وجود اقدامات فوق باز تشخیص، قطعی و مسجل نشد آیا روش دیگری جهت کمک به تشخیص میباشد؟
البته گاهی به ندرت سی تی اسکن و یا MRI و در نهایت آندوسکوپی سیستم ادراری (سیستویورتروسکوپی) ممکن است جهت تشخیص قطعی لازم باشد.


آدرس : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، مقابل بیمارستان عیسی بن مریم ، ساختمان 71
تلفن : 03132205497

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :دارابی [ 1402-07-05 ]
آقای دکتر من یزد زندگی میکنم خانم هستم و35 ساله بیش از حد عرق میکنم ادرارم در طول روز خیلی کم شده چند مدته عفونت ادراری گرفتم چکار باید بکنم چون خیلی دارم اذیت میشم

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :

جدیدترین مقالات

جدیدترین اخبار و مقالات مربوط به بیماری های کلیه و مجاری ادراری را در بخش مقالات بخوانید

کوچک شدن بیضه یا آتروفی بیضه چیست؟کوچک شدن بیضه یا آتروفی بیضه چیست؟

آتروفی بیضه به کوچک شدن و کاهش عملکرد بیضه‌ها گفته می‌شود که می‌تواند به دلیل عواملی مانند افزایش سن، بیماری‌ها، یا عدم تعادل هورمونی رخ دهد. ...

تاریخ انتشار : 1403-09-16

همه چیز درباره خروج استنتهمه چیز درباره خروج استنت

خروج استنت معمولاً یک فرایند ساده و غیرتهاجمی است که توسط پزشک برای برداشتن لوله‌ای کوچک از بدن انجام می‌شود و بهبودی سریع را به دنبال دارد. ...

تاریخ انتشار : 1403-09-08

آیا ابتلا به زگیل تناسلی بدون رابطه جنسی ممکن است؟آیا ابتلا به زگیل تناسلی بدون رابطه جنسی ممکن است؟

زگیل تناسلی ممکن است بدون رابطه جنسی، از طریق تماس غیرمستقیم با اشیاء آلوده یا تماس پوستی با فرد مبتلا منتقل شود. ...

تاریخ انتشار : 1403-08-29