
مصرف آب و مایعات فراوان، پرهیز از مصرف زیاد نمک و مواد پروتئینی به خصوص گوشت قرمز و مصرف روزانه لبنیات در پیشگیری از ایجاد سنگ ادراری موثر است.

مهمترین اقدام در پیشگیری از سنگسازی، جلوگیری از ایجاد و تجمع کریستال املاح، در ادرار میباشد و مهمترین راه جلوگیری، رقیق کردن ادرار با مایعات است.

امروزه با توجه به روشهای پیشرفته جدید، جراحی باز جای کمتری در درمان سنگ ادراری دارد و فقط محدود به سنگهای بسیار بزرگ مثانه میشود.

اگر با درمان دارویی سنگ دفع نشودممکن است پزشک متخصص اقدام به سنگ شکنی و یا پروسه مداخله گرانه دیگری جهت خارج کردن سنگ از بدن نماید.

در صورتیکه سنگ، در حال حرکت و قابل دفع باشد با توصیه به مصرف مایعات فراوان و حرکت همراه با داروهایی که مسیر عبور سنگ را باز کند کمک به دفع سنگ میشود.

ممکن است سنگ در سیستم ادراری هیچگونه علامتی ایجاد نکند ولی در صورت حرکت سنگ و ایجاد انسداد و یا تحریک کلیه و مجاری ادراری منجر به ایجاد علامت میگردد.

اسید اوریک نیز از املاح ادراری است که با افزایش غلظت آن در ادرار منجر به رسوب آن و ایجاد کریستال نامحلول اسیداوریکی و تجمع کریستالها باعث تشکیل سنگ اس

شایعترین نوع سنگ علامتدار، سنگ اکسالات کلسیم است. ترکیبات اکسالات و کلسیم منجر به بروز کریستال غیرمحلول در آب به نام کریستال اکسالات کلسیم میگردد.

در این مطلب با تاثیر منطقه جغرافیایی و رژیم غذایی در ایجاد سنگ های دستگاه ادراری آشنای می شویم.

عفونت ادراری و سنگ، ارتباط دو طرفه با هم دارند. همچنین مشکلات کلیه و مثانه که منجر به سکون و عدم تخلیه ادرار میگردند نیز ایجاد سنگ میکنند.

سنگهای سیستم ادراری (سنگ کلیه، حالب، مثانه و مجرای ادراری) یکی از شایعترین و قدیمی ترین بیماریهای شناخته شده بشری است.