آدرس مطب دکتر حقیقت تلفن مطب دکتر مجید حقیقت
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / هیدروسل / همه چیز در مورد هیدروسل

همه چیز در مورد هیدروسل

هیدروسل یکی از مشکلات شایع در بین نوزادان و بزرگسالان است که می‌تواند به دلیل تجمع مایع در اطراف بیضه‌ها ایجاد شود. در حالت طبیعی، در اطراف بیضه، پوششی به نام کیسه بیضه وجود دارد که بدون اینکه فرد احساس کند، میزان کمی مایع لغزنده جهت حرکت آزادنه بیضه، درون آن تولید می‌شود و مقدار اضافی این مایع توسط سیاهرگ‌های کیسه بیضه تخلیه می‌گردد. در برخی موارد، تعادل بین مایع تولیدشده و تخلیه‌شده در کیسه بیضه تغییر می‌کند و این امر سبب تجمع مایعات در کیسه و تورم بیضه می‌شود که این عارضه، هیدروسل بیضه (hydrocele) یا «آب اوردن بیضه» نام دارد. این وضعیت می‌تواند باعث تورم و ناراحتی شود و در صورت عدم درمان به موقع، به مشکلات جدی‌تری منجر گردد. شناخت دقیق هیدروسل، علل و عوامل مؤثر بر آن، علائم و نشانه‌ها، و روش‌های تشخیصی و درمانی می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا کمک کند. در این مقاله، به بررسی همه جانبه هیدروسل، از تعریف و علل تا روش‌های مدرن درمانی و مراقبت‌های پس از آن، می‌پردازیم. با ما همراه باشید تا با اطلاعاتی جامع و علمی، به درک بهتری از این مشکل و راهکارهای مؤثر برای مقابله با آن دست یابید.

آنچه در این مطلب میخوانید

هیدروسل چیست؟

بیضه های نرمال توسط لایه های نرمی احاطه می شوند که این لایه ها به صورت نرمال لمس نمی شوند، این لایه ها مقداری مایع تولید می کنند که باعث می شود بیضه ها به راحتی درون آن کیسه ها حرکت کنند. مایع اضافی معمولا از طریق سیاهرگ ها داخل بیضه جذب می شوند اگر تعادل بین مایع تولید شده و مایعی که تخلیه می شود به هم بخورد ممکن است مقداری مایع داخل کیسه های بیضه جمع شود که هیدروسل نامیده می شود.

هیدروسل

انواع هیدروسل

هیدروسل اولیه (مادرزادی)

بیضه‌های جنین در اواخر دوران بارداری از سمت شکم به داخل کیسه بیضه وارد می‌شوند. کیسه‌ی بیضه لایه‌ای از پوست دارد که بیضه ها را نگه می‌دارد. در طول تکامل اندام تناسلی جنین هر بیضه یک کیسه در اطراف خود دارد که حاوی مقداری مایع می‌باشد. این کیسه به صورت خود به خود بسته خواهد شد و مایعات داخل آن در سال اول تولد نوزاد جذب بدن خواهد شد؛ اما در برخی از نوزادان این اتفاق نمی‌افتد و منجر به ایجاد هیدروسل می‌شود. نوزادانی که نارس به دنیا می‌آیند بیشتر در معرض ابتلا به هیدروسل می‌باشند.

هیدروسل ثانویه (اکتسابی)

با اینکه هیدروسل اغلب در نوزادان پسر دیده می‌شود؛ اما ممکن است در آقایان بالای 40 سال نیز بنا به دلایلی مانند فتق، التهاب (به دلیل عفونت) و یا عدم جذب مایع در کیسه ایجاد شوند. سلول‌های اپیتلیال در کیسه بیضه به طور مداوم مایع را تولید و بازجذب می‌نمایند، هرگونه اختلال در عملکرد این سلول‌ها می‌تواند منجر به ایجاد مایع اضافی و بیماری هیدروسل شود.

هیدروسل در نوزادان، اغلب به دلیل عدم بسته شدن صحیح کانالی است که در دوران جنینی بیضه‌ها را از شکم به کیسه بیضه منتقل می‌کند. در حالی که در بزرگسالان، ممکن است به دلیل آسیب، عفونت، یا بیماری‌های خاصی مانند بیماری قلبی ایجاد شود.

علل و عوامل مؤثر بر هیدروسل

علل مادرزادی

علل اکتسابی

برای مطالعه بیشتر بخوانید: معافیت پزشکی هیدروسل بیضه

علائم و نشانه‌های هیدروسل

معمولاً هیچ دردی همراه با این بیماری ایجاد نمی‌شود و شایعترین علامت تورم کیسه بیضه می‌باشد. سایر علائم عبارت است از:

روش‌های تشخیص هیدروسل

درمان‌های غیر جراحی هیدروسل

برای مطالعه بیشتر بخوانید: هیدروسل به چه شکل ظاهر میگردد؟

درمان با جراحی هیدروسل

هیدروسلکتومی:

اولین اقدامی که در طی جراحی انجام می‌شود، اعمال بیهوشی بر روی بیمار است. پس از بیهوشی، جراح یک برش کوچک در کیسه بیضه یا کشاله ران در نزدیکی کیسه بیضه ایجاد می‌کند. بعد از ایجاد برش، عمل جراحی انجام می‌شود و در نهایت، جراح کیسه هیدروسل را خارج می‌کند. جراح ممکن است لوله‌های سیلیکونی کوچکی را در ناحیه آسیب دیده قرار دهد تا خون یا مایعات را تخلیه کند. در نهایت، برش را بخیه می‌زنند.

مزایا

معایب

آسپیراسیون:

یکی دیگر از روش های درمانی هیدروسل تخلیه مایع درون آن با استفاده از یک سوزن بلند و مخصوص است. طی این عمل سوزن به درون کیسه وارد می ‌شود و مایع را از درون آن به بیرون می کشد. در برخی مواقع از داروهایی استفاده می‌ شود که از پر شدن مجدد کیسه بیضه از مایعات جلوگیری می کند. آسپیراسیون با سوزن یک روش درمانی بازگشت پذیر است و بنابراین تنها برای کسانی استفاده می ‌شود که در معرض خطرات این جراحی قرار داشته باشد.

مزایا

معایب

مراقبت قبل از جراحی هیدروسل

مراقبت‌های پس از جراحی هیدروسل

پیشگیری از هیدروسل

در هیدروسل مادرزادی هیچ اقدام پیشگیرانه‌ای وجود ندارد که والدین بتوانند برای جلوگیری از ایجاد هیدروسل در کودک خود، از آن استفاده کنند. در ادامه، چندین راهکار برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری در نوع اکتسابی ذکر شده است:


آدرس : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، مقابل بیمارستان عیسی بن مریم ، ساختمان 71
تلفن : 03132205497

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :

جدیدترین مقالات

جدیدترین اخبار و مقالات مربوط به بیماری های کلیه و مجاری ادراری را در بخش مقالات بخوانید

کوچک شدن بیضه یا آتروفی بیضه چیست؟کوچک شدن بیضه یا آتروفی بیضه چیست؟

آتروفی بیضه به کوچک شدن و کاهش عملکرد بیضه‌ها گفته می‌شود که می‌تواند به دلیل عواملی مانند افزایش سن، بیماری‌ها، یا عدم تعادل هورمونی رخ دهد. ...

تاریخ انتشار : 1403-09-16

همه چیز درباره خروج استنتهمه چیز درباره خروج استنت

خروج استنت معمولاً یک فرایند ساده و غیرتهاجمی است که توسط پزشک برای برداشتن لوله‌ای کوچک از بدن انجام می‌شود و بهبودی سریع را به دنبال دارد. ...

تاریخ انتشار : 1403-09-08

آیا ابتلا به زگیل تناسلی بدون رابطه جنسی ممکن است؟آیا ابتلا به زگیل تناسلی بدون رابطه جنسی ممکن است؟

زگیل تناسلی ممکن است بدون رابطه جنسی، از طریق تماس غیرمستقیم با اشیاء آلوده یا تماس پوستی با فرد مبتلا منتقل شود. ...

تاریخ انتشار : 1403-08-29