آدرس مطب دکتر حقیقت تلفن مطب دکتر مجید حقیقت
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / بیماریها و سنگهای کلیه و سیستم ادراری / علل علائم و درمان تومورهای سرطانی کلیه در کودکان

علل علائم و درمان تومورهای سرطانی کلیه در کودکان

یکی از انواع سرطان که به خاطر رشد بی رویه سلول ها شکل می گیرد. سرطان کلیه یا تومور ویلمز می باشد. احتمال بروز این سرطان در کودکان بیشتر می باشد و اغلب کودکان 3 تا 4 سال را مبتلا می کند و پس از سن 5 سالگی، احتمال بروز آن کمتر می شود. ممکن است تومور ویلمز هر دو کلیه را در گیر کند ولی معمولا فقط در یک کلیه اتفاق می افتد. خوشبختانه پیشرفت های بسیاری در تشخیص و درمان تومور ویلمز در کودکان صورت گرفته است.

آنچه در این مطلب میخوانید

سرطان کلیه چیست؟

سرطان کلیه به عارضه‌ای گفته می شود که یک یا چند تومور در یک یا هر دو کلیه وجود داشته باشد. در اثر این عارضه بافت غیرطبیعی در بخش خارجی کلیه رشد می‌ کند. در واقع تومور ویلمز از نظر ظاهری همانند یک کپسول کوچک می باشد که اغلب در بخش پارانشیم کلیه ایجاد می شود. این تومورهای کپسول مانند دارای قطر بسیار نازکی هستند که با وارد آوردن ضربه ای کوچک به راحتی پاره می شوند. اختمال اسجاد این تومور در کودکان بیشتر می باشد و در این حالت تومور به سرعت رشد می کند. پس با توجه به این توضیحات پس از تشخیص تومور باید سریعا برای درمان کودک اقدام کنید.

انواع تومورهای کلیه در کودکان

شایع ترین تومورهای کلیه در کودکان عبارت اند از:

علل ایجاد تومورهای کلیه در کودکان

تومورهای کلیه در کودکان ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

سرطان کلیه در کودکان

علائم تومورهای کلیه در کودکان

مراحل تومور ویلمز در کودکان

یک سیستم استاندارد برای مرحله بندی تیم مراقبت از سرطان به منظور جمع بندی وسعت تومور وجود دارد. که به 5 مرحله تقسیم می شوند. زیرا درمان و وضعیت آتی کودک شما تا حد زیادی به مرحله سرطان بستگی دارد. مرحله بندی بر اساس نتایج معاینه فیزیکی و آزمایش‌های تصویربرداری (سونوگرافی، سی تی اسکن و غیره) و همچنین بر اساس نتایج جراحی برای برداشتن تومور در صورتی که انجام شده باشد، است.

در این مرحله تومور در یک کلیه قرار دارد و با جراحی به طور کامل خارج می‌شود. ولی لایه بافت اطراف کلیه (کپسول کلیه) در طی جراحی شکسته نشده است. پس سرطان به رگ‌های خونی داخل کلیه یا در کنار کلیه رشد نکرده است. تومور قبل از جراحی برای برداشتن آن بیوپسی نشده است.

رشد تومور در این مرحله فراتر از کلیه اتفاق می افتداما به طور کامل و با جراحی بدون هیچ گونه سرطان ظاهری از بدن خارج شده است. غدد لنفاوی مجاور (مجموعه سلول‌های ایمنی به اندازه لوبیا) حاوی سرطان نیستند. همچنین تومور قبل از جراحی بیوپسی نشده است.

این مرحله به تومورهای ویلمزکه به طور کامل برداشته نشده اند اشاره دارد. سرطان باقی مانده پس از جراحی به شکم (belly) محدود می‌شود. یک یا چند مورد از ویژگی‌های زیر ممکن است وجود داشته باشد:

  1. نمونه برداری از تومور قبل از برداشتن با جراحی انجام شد.
  2. سرطان به غدد لنفاوی شکم یا لگن گسترش یافته است اما نه به غدد لنفاوی دورتر، مانند غدد لنفاوی داخل قفسه سینه.
  3. سرطان به ساختارهای حیاتی مجاور تبدیل شده است، بنابراین جراح نمی‌تواند آن را به طور کامل حذف کند.
  4. نشانه‌ای از این است که مقداری از سرطان پس از جراحی همچنان باقی مانده است.
  5. رسوبات تومور (ایمپلنت‌های تومور) در امتداد پوشش داخلی فضای شکم یافت می‌شود.
  6. سلول‌های سرطانی قبل یا در حین جراحی به داخل فضای شکم ریخته می‌شوند.
  7. سلول‌های سرطانی در لبه نمونه‌ای که با جراحی برداشته شده‌اند، یافت می‌شوند که
  8. تومور در بیش از یک قطعه برداشته شد به عنوان مثال، تومور در کلیه و در غده فوق کلیوی مجاور بود که به طور جداگانه برداشته شد.

در این مرحله سرطان میتواند از طریق خون به اندام‌های دور از کلیه‌ها مانند ریه‌ها، کبد، مغز یا استخوان‌ها یا به غدد لنفاوی دور از کلیه‌ها گسترش یافته باشد.

هنگام تشخیص، تومورها در هر دو کلیه یافت می‌شوند.

نحوه تشخیص تومورهای کلیه در کودکان

برای تشخیص سرطان کلیه پس از معاینه کودک پزشک برای ارزیابی بهتر آزمایش‌های خاصی را تجویز میکند که این آزمایش‌ها شامل موارد زیر هستند:

مورد آزمایش قرار دادن کودک برای بررسی وجود خون در ادرار. با انجام این آزمایش حتی می‌توان آثار بسیار کوچکی از خون را که با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیستند تشخیص داد.

با کمک این تست در تعداد هر یک از انواع مختلف سلول‌های خونی شمارش می شود و همچنین الکترولیت‌های مختلف بدن کودک تحت بررسی قرار می گیرد.

با استفاده از اشعه ایکس ویژه در سی تی اسمن این امکان برای پزشک فراهم می شود تا با کمک مانیتور تصاویری از داخل بدن مشاهده کند وراحت تر به تشخیص درست برسد.

در MRI با استفاده از یک آهنربای بزرگ، امواج رادیویی و کامپیوتر تصاویری از داخل بدن بیمار به پزشک نشان داده می شود.

خطرات ناشی از تومورهای کلیه در کودکان

اگر کودک دارای موارد زیر باشد بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیه است و عوامل خطرساز بیماری کلیه در کودکان بیشتر آنها را تهدید می کند:

آیا تومورهای کلیه در کودکان قابل درمان است؟

درمان تومورهای کلیه در کودکانبه عوامل زیر بستگی دارد:

درمان سرطان کلیه معمولا با عمل جراحی شروع می‌شود. در مورد سرطان‌های محدود به کلیه، ممکن است این روش تنها درمان مورد نیاز باشد. اما اگر سرطان فراتر از کلیه رفته باشد، سایر روش‌های درمانی هم توصیه می‌شوند.

روش های درمان تومورهای کلیه در کودکان

روش‌های درمانی مختلفی برای درمان تومور ویلمز و دیگر سرطان‌های کلیه کودکان وجود دارد که پرکاربردترین آن‌ها را در ادامه توضیح می‌دهیم.

درمان تومور سرطانی ویلمز و دیگر تومورهای کلیه کودکان معمولاً به روش جراحی و برداشتن کل کلیه صورت می گیرد. ممکن است در صورت لزوم غدد لنفاوی مجاور نیز برداشته شود. اگر سرطان هر دو کلیه را درگیر کرده باشد، برای جراحی سلول‌های سرطانی کلیه و بخش کوچکی از بافت سالم اطراف آن برداشته می‌شود.

یکی دیگر از روش‌های درمان تومور ویلمز در کودکان پرتودرمانی است که از پرتوهای ایکس باانرژی بالا یا دیگرگونه‌های تشعشع برای از بین بردن سلول‌های سرطانی یا توقف رشد سرطان استفاده می‌کند.

استفاده از این روش به نوع و مرحله سرطان بستگی دارد. در این روش داروهایی برای متوقف کردن رشد سلول‌های سرطانی به ‌کاربرده می‌شود که با مصرف این داروها یا سلول‌های سرطانی از بین می‌روند یا مانع تکثیر آن‌ها می‌شود. داروهای شیمی‌درمانی پس از تزریق وریدی یا عضلانی یا بلع وارد جریان خون می‌شوند و به سلول‌های سرطانی سراسر بدن می‌رسند.

درمان بیولوژیک برای مقابله با سرطان از سیستم ایمنی بدن خود بیمار بهره می‌گیرد. به این صورت که مواد ساخته‌ شده در بدن یا تهیه‌ شده در آزمایشگاه برای بازیابی توانایی آیا دفاعی طبیعی بدن بیمار در برابر سرطان به‌ کاربرده می‌شود.

سرطان کلیه در کودکان برگشت پذیر است؟

یکی ازنکات مهم بعد از درمان کودک مراقبت و بررسی عود بیماری است. عود سرطان به معنی بازگشت آن پس از درمان است. این مسئله ممکن است به دلیل شناسایی نشدن وجود مناطق کوچکی از سلول‌های سرطانی در بدن باشد. که با توجه به این موضوع ممکن است تعداد این سلول‌ها با گذشت زمان افزایش یابد و به دلیل نیروی ایجاد شده توسط این سلول‌ها، سرطان دوباره بروز کند. پس لازم است آزمایش‌ها و چک ‌آپ‌های منظم تا 7 سال پس از درمان کودک انجام شود. به علاوه، تغییر در سبک زندگی و مراقبت از سلامت عمومی بدن نیز می‌توانند به کاهش خطر عود سرطان کمک کنند.

برای درمان سرطان کلیه کودکان به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

برای درمان اختلالات و بیماری های کلیه و مجاری ادرار می توانید به اورولوژیست (متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری) مراجعه کنید. اورولوژیست به صورت زیر بیماری را مدیریت و درمان می کند:


آدرس : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، مقابل بیمارستان عیسی بن مریم ، ساختمان 71
تلفن : 03132205497

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :

جدیدترین مقالات

جدیدترین اخبار و مقالات مربوط به بیماری های کلیه و مجاری ادراری را در بخش مقالات بخوانید

کوچک شدن بیضه یا آتروفی بیضه چیست؟کوچک شدن بیضه یا آتروفی بیضه چیست؟

آتروفی بیضه به کوچک شدن و کاهش عملکرد بیضه‌ها گفته می‌شود که می‌تواند به دلیل عواملی مانند افزایش سن، بیماری‌ها، یا عدم تعادل هورمونی رخ دهد. ...

تاریخ انتشار : 1403-09-16

همه چیز درباره خروج استنتهمه چیز درباره خروج استنت

خروج استنت معمولاً یک فرایند ساده و غیرتهاجمی است که توسط پزشک برای برداشتن لوله‌ای کوچک از بدن انجام می‌شود و بهبودی سریع را به دنبال دارد. ...

تاریخ انتشار : 1403-09-08

آیا ابتلا به زگیل تناسلی بدون رابطه جنسی ممکن است؟آیا ابتلا به زگیل تناسلی بدون رابطه جنسی ممکن است؟

زگیل تناسلی ممکن است بدون رابطه جنسی، از طریق تماس غیرمستقیم با اشیاء آلوده یا تماس پوستی با فرد مبتلا منتقل شود. ...

تاریخ انتشار : 1403-08-29