پروستات چیست و آیا پروستات، بیماری است؟
پروستات غده ای در زیر مثانه و جلوی راست روده در مردان و افرادی است که در بدو تولد مرد هستند. از بافت همبند و بافت غدهای تشکیل شده است. این غده مایعی به مایع منی اضافه میکند و ماهیچههای آن به عبور منی از مجرای ادرار کمک میکنند. شرایطی که بر پروستات تاثیر می گذارد عبارتند از سرطان، پروستاتیت و هیپرپلازی خوش خیم پروستات.
پروستات چیست و آیا پروستات بیماری است؟
پروستات اندام کوچک و نرمی است. به طور متوسط، اندازه آن تقریباً به اندازه یک گردو یا یک توپ پینگ پنگ است. وزن آن حدود 30 گرم است و معمولاً در هنگام لمس نرم و صاف است.
پروستات در کجا قرار دارد؟
پروستات در عمق لگن، بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد. با قرار دادن انگشت در راست روده و فشار دادن به سمت جلوی بدن می توان غده پروستات را احساس کرد.
مجرای ادرار، لوله ای که ادرار و مایع منی را از بدن خارج می کند، از پروستات عبور می کند. از آنجایی که پروستات این لوله را احاطه کرده است، مشکلات پروستات می تواند بر جریان ادرار تاثیر بگذارد.
همچنین بخوانید: نقش پروستات و تأثیر آن بر زندگی مردان
وظیفه پروستات چیست؟
یک فرد برای زندگی به پروستات فعال نیاز ندارد، اما برای باروری مهم است. بخشهای زیر به بررسی عملکرد پروستات میپردازد.
کمک به تولید مایع منی:
- وظیفه اصلی پروستات کمک کردن به تولید مایع منی است. پروستات 20 تا 30 درصد حجم کل مایع منی را تولید می کند. باقیمانده از وزیکول های منی (50-65٪) و بیضه ها (5٪) می آید.
- مایع پروستات حاوی اجزایی است که مایع منی را به ماده ای ایده آل برای زندگی سلول های اسپرم تبدیل می کند، از جمله آنزیم ها، روی و اسید سیتریک. یکی از آنزیمهای مهم آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) است که به رقیق تر شدن مایع منی کمک میکند.
- مایع منی به اسپرم کمک می کند تا از مجرای ادرار عبور کند و در سفر به سمت تخمک که برای تولید مثل ضروری است زنده بماند.
- مایع پروستات کمی اسیدی است، اما سایر اجزای منی آن را به طور کلی قلیایی می کند. این برای مقابله با اسیدیته واژن و محافظت از اسپرم در برابر آسیب است.
بسته شدن مجرای ادرار هنگام انزال:
- در حین انزال، پروستات منقبض می شود و مایع پروستات را به مجرای ادرار می ریزد. در اینجا، با سلولهای اسپرم و مایع وزیکولهای منی مخلوط میشود تا منی ایجاد کند که سپس بدن آن را دفع میکند.
- هنگامی که پروستات در حین انزال منقبض می شود، منفذ بین مثانه و مجرای ادرار را می بندد و منی را با سرعت از بین می برد. به همین دلیل است که در موقعیت های آناتومیک معمولی، امکان ادرار و انزال همزمان وجود ندارد.
متابولیسم هورمونی:
- پروستات برای عملکرد صحیح به آندروژن ها، که هورمون های جنسی مردانه هستند، مانند تستوسترون نیاز دارد.
- پروستات حاوی آنزیمی به نام 5-آلفا ردوکتاز است که تستوسترون را به یک فرم فعال بیولوژیکی به نام دی هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل می کند.
- این هورمون منبع معتبری برای رشد و عملکرد طبیعی پروستات است. در مردان در حال رشد، برای ایجاد ویژگی های جنسی ثانویه مانند موهای صورت بسیار مهم است.
انواع بیماری های پروستات
-
سرطان پروستات:
سرطان پروستات بعد از سرطان پوست شایع ترین نوع سرطان در مردان است. این بیماری از هر 8 مرد 1 نفر در طول زندگی خود تاثیر می گذارد. به طور متوسط، افراد در سن 66 سالگی تشخیص سرطان پروستات را دریافت می کنند.
انجمن سرطان آمریکا بیان می کند که افراد می توانند بر اساس سن و عوامل خطر خود انتخاب کنند که آیا غربالگری سرطان پروستات را انجام دهند، اما باید از قبل از خطرات احتمالی آزمایش آگاه باشند.
-
پروستاتیت:
پروستاتیت یک تورم یا التهاب شایع پروستات است. این شایع ترین مشکل پروستات در مردان زیر 50 سال است. حدود 10 تا 15 درصد مردان در ایالات متحده به پروستاتیت مبتلا می شوند.
پروستاتیت حاد التهاب ناگهانی پروستات است. این می تواند به دلیل عفونت باکتریایی رخ دهد. به طور ناگهانی ظاهر می شود و با درمان آنتی بیوتیکی مناسب به سرعت از بین می رود.
هنگامی که التهاب پروستات بیش از 3 ماه طول بکشد، به عنوان پروستاتیت مزمن یا سندرم درد مزمن لگن شناخته می شود.
-
پروستات بزرگ شده:
بزرگ شدن پروستات که به عنوان هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) نیز شناخته می شود، شایع ترین مشکل پروستات در مردان بالای 50 سال است.
هنگامی که پروستات بزرگ می شود، مجرای ادرار را فشار داده و نیشگون می گیرد و لوله مجرای ادرار را باریک می کند. باریک شدن مجرای ادرار و کاهش توانایی تخلیه مثانه باعث بسیاری از مشکلات مرتبط با این بیماری می شود. با ادامه این وضعیت، مثانه ممکن است ضعیف تر شود و نتواند به درستی تخلیه شود.
بزرگ شدن پروستات ادرار کردن را دشوار می کند و در موارد نادر می تواند به طور کامل از ادرار کردن جلوگیری کند. این وضعیتی به نام احتباس ادراری است که نیاز به ارزیابی فوری پزشکی دارد.
روش های درمان بیماری های پروستات
درمان پروستات به نوع بیماری بستگی دارد.
درمان سرطان پروستات:
- نظارت فعال: شما هر یک تا سه سال یکبار غربالگری، اسکن و بیوپسی برای نظارت بر رشد سرطان دریافت می کنید.
- براکی تراپی: براکی تراپی نوعی پرتودرمانی داخلی است. پزشک دانه های رادیواکتیو را در پروستات شما قرار می دهد. دانه ها به حفظ بافت سالم اطراف کمک می کنند.
- درمان کانونی: تمرکز درمانی فقط بر روی درمان ناحیه سرطانی پروستات شما تمرکز دارد. گزینه های کانونی درمانی شامل اولتراسوند متمرکز با شدت بالا (HIFU)، کرایوتراپی، فرسایش لیزری و درمان فوتودینامیک (PDT) است.
- پروستاتکتومی: پزشک متخصص با جراحی پروستات شما را برمی دارد.
درمان پروستاتیت:
بسته به علت و نوع پروستاتیت، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
- داروها: برخی از داروها به شل شدن عضلات اطراف پروستات و مثانه کمک می کنند تا به بهبود جریان ادرار کمک کنند. آنتی بیوتیک ها به از بین بردن باکتری های عامل عفونت کمک می کنند.
- مدیریت استرس: مشاوره برای اضطراب و افسردگی می تواند به تسکین علائم کمک کند.
- تمرینات تقویتی: تمرینات کف لگن می تواند به کاهش یا از بین بردن اسپاسم عضلانی کمک کند.
درمان هیپرپلازی خوش خیم پروستات:
- داروها: داروها می توانند به کاهش تولید هورمون هایی که باعث رشد پروستات می شوند، کمک کنند.
- جراحی: جراحی می تواند بافت انسدادی پروستات که جریان ادرار را مسدود می کند، از بین ببرد.
- درمان با بخار آب: پزشک ابزاری را از طریق مجرای ادرار به داخل پروستات شما وارد می کند. این ابزار بخار آب منتشر می کند که سلول های پروستات را می کشد و پروستات شما را کوچک می کند.
پیشگیری از ابتلا به بیماری های پروستات
به حفظ سلامت پروستات خود با موارد زیر کمک کنید:
- انجام منظم غربالگری پروستات: بیشتر افراد باید غربالگری را از 50 سالگی شروع کنند. اگر سابقه خانوادگی سرطان پروستات دارید، بهتر است غربالگری را از سنین پایینتر شروع کنید.
- ورزش منظم: افرادی که فعالیت بدنی بیشتری دارند کمتر به BPH مبتلا می شوند.
- خوردن یک رژیم غذایی سالم: خوردن مقدار توصیه شده میوه، سبزیجات و پروتئین سالم ممکن است به سلامت پروستات کمک کند.
- ترک محصولات تنباکو: محصولات تنباکو ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند.
اگر کودکتان به هیپوسپادیازیس مبتلا است، میتوانید برای عمل جراحی هیپوسپادیازیس در اصفهان به دکتر مجید حقیقت مراجعه نمایید. شماره تلفن های تماس با این مرکز: 32205497 - 031
آدرس : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، مقابل بیمارستان عیسی بن مریم ، ساختمان 71
تلفن : 03132205497
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
نقش پروستات و تأثیر آن بر زندگی مردان
تاریخ انتشار : 1399-10-05تاریخ بروز رسانی : 1402-07-14 -
داروی تامسوور برای مشکل بزرگ شدن غده ی پروستات
تاریخ انتشار : 1403-08-17تاریخ بروز رسانی : 1403-08-20 -
علائم، علت ابتلا، روشهای پیشگیری و انواع سرطان پروستات
تاریخ انتشار : 1402-07-30تاریخ بروز رسانی : 1402-08-02 -
برای پیشگیری از بیماری پروستات این نکات را رعایت کنید
تاریخ انتشار : 1403-02-13تاریخ بروز رسانی : 1403-02-29 -
عمل پروستات با لیزر بدون نیاز به برش و جراحی
تاریخ انتشار : 1403-04-06تاریخ بروز رسانی : 1403-04-08
نظرات کاربران درباره این مطلب :باباجانیان [ 1402-08-02 ]
سلام دکتر خسته نباشید پدرم ۴۰ روز پیش عمل پروستات انجام داده صبح ها تکرر ادرار داره ولی شب ها تکرر ادرار نداره این دلیلش چیه؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .