آدرس مطب دکتر حقیقت تلفن مطب دکتر مجید حقیقت
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / لاپاراسکوپی / نکات کلیدی درباره جراحی های لاپاراسکوپی کلیه

نکات کلیدی درباره جراحی های لاپاراسکوپی کلیه

لاپاراسکوپی نوعی فرایند جراحی است که در آن جراح می تواند بدون ایجاد برش های بزرگ بر روی پوست به نواحی داخلی مانند کلیه دسترسی پیدا کند. این فرایند همچنین به جراحی کم تهاجم نیز شناخته می شود. در عمل لاپاراسکوپی کلیه، جراح به دلیل استفاده از ابزاری به نام لاپاراسکوپ می تواند از ایجاد برش های بزرگ اجتناب کند. لاپاراسکوپ لوله ای کوچک است که به یک چراغ و دوربین مجهز بوده و تصاویری از داخل شکم یا لگن را به یک نمایشگر تلویزیونی منتقل می کند. از مزایای این روش نوین جراحی نسبت به جراحی باز می‎‌توان به کاهش طول مدت بستری بیمار در بیمارستان بعد از جراحی، امکان بهبودی سریع‌تر بیمار، عوارض و درد و خون‌ریزی کمتر بعد از عمل و کاهش وسعت جای زخم یا اسکار بر روی پوست بیمار اشاره کرد.

آنچه در این مطلب میخوانید

جراحی لاپاراسکوپی چیست؟

جراحی لاپاروسکوپی به حوزه وسیع تری به نام درون بینی یا آندوسکوپی متعلق اند. اولین عمل لاپاروسکوپی توسط جراح آلمانی گئورگ کلینگ در 1901 صورت پذیرفت.

برخی از دلایل و نیازهای استفاده از این تکنیک برای درمان مشکلات کلیوی به شرح ذیل است:

عمل لاپاراسکوپی کلیه

انواع جراحی‌های لاپاراسکوپی کلیه

برداشتن توده ‌های کلیوی

برداشتن توده‌ های کلیوی با لاپاروسکوپی یک روش جراحی کم‌ تهاجم است که برای حذف تومورها یا توده‌ های موجود در کلیه‌ ها انجام می‌شود. در این روش، جراح از ابزارهای مخصوصی به نام لاپاروسکوپ و سایر ابزار جراحی استفاده می‌کند که از طریق برش‌های کوچک به داخل بدن وارد می‌شوند.

درمان سنگ ‌های کلیوی

سنگ شکن کلیه برای سنگ هایی که بزرگتر هستند و در نیمه تحتانی کلیه قرار دارند انجام می شود. در این عمل جراح بریدگی های کوچکی در شکم بیمار ایجاد می کند و سنگ ها از راه این برش ها خارج می کند.

اصلاح اختلالات آناتومیک کلیوی

اصلاح اختلالات آناتومیک کلیوی با لاپاروسکوپی یک رویکرد جراحی کم‌تهاجمی است که برای درمان انواع مشکلات آناتومیک در کلیه‌ ها انجام می‌شود. این اختلالات می‌توانند شامل ناهنجاری‌های مادرزادی، انسداد، یا مشکلاتی مانند کیست ‌ها و توده‌ های بزرگ باشد.

جراحی‌های مرتبط با پیوند کلیه

اکثر مراکز پیوند از تکنیک جراحی لاپاراسکوپی برای برداشتن کلیه استفاده می‌نمایند. این شکل از جراحی تحت بیهوشی کامل و با استفاده از برش بسیار کوچک و ابزاری خاص برای برداشتن کلیه انجام می‌شود. لاپاراسکوپی در مقایسه با جراحی هایی که در قدیم و با استفاده از برش‌های بزرگ انجام می‌شد، فرایند نقاهت اهدا کننده را به شیوه‌های مختلف و به میزان بسیار زیادی ارتقا داده است.

فرآیند جراحی لاپاراسکوپی کلیه

آماده‌سازی بیمار قبل از جراحی

مراحل جراحی

ابتدا بیهوشی انجام می شود و سپس برش های کوچکی در قسمت های مختلف شکم ایجاد می شود. تعداد این برش ها به هدف عمل بستگی دارد و برای هر شخص متفاوت است. طول این برش ها کم است و فقط در حدی است که ابزارهای کوچک و لوله باریک وارد شکم شوند. از یکی از برش ها یک لوله باریک، به نام کانولا وارد بدن می شود. این لوله گاز کربن دی اکسید را وارد شکم می کند به طوری که شکم شخص بیمار کاملا پر می شود و باد می کند. این کار به منظور دید بهتر جراح صورت می گیرد تا همه ی اندام ها به صورت واضح مشخص باشند. بعد از اینکه شکم از گاز دی اکسید کربن پر شد، جراح لاپاروسکوپ را وارد شکم می کند. سر لاپاروسکوپ یک دوربین و چراغ قرار دارد که تصاویر و وضعیت اندام های درون شکم را به طور کامل و واضح در صفحه نمايشگر نشان می دهد. پزشک معالج به طور هم زمان تصاویر را در مانیتور مشاهده می کند و عمل را انجام می دهد. برش هایی که در بدن ایجاد می شوند کوچک هستند؛ اما می توان از طریق آنها یک سری ابزار جراحی را وارد شکم کرد. این ابزار ها خیلی کوچک و باریک هستند و امکان عبور از برش های کوچک را دارند. همچنین جراح می تواند از ابزار و وسیله های نمونه برداری استفاده کند و میزان کمی از بافت را برای نمونه برداری از کلیه بریده و از بدن خارج کند.

مزایای جراحی لاپاراسکوپی کلیه

این مزایا باعث شده که جراحی لاپاراسکوپی به عنوان یک گزینه‌ محبوب برای درمان بیماری های کلیه در نظر گرفته شود:

مراقبت‌های پس از جراحی لاپاراسکوپی کلیه

نکات مراقبتی در دوره بهبودی

توصیه‌های تغذیه‌ای و فعالیتی

عوارض عمل لاپاراسکوپی کلیه

هر نوع جراحی تهاجمی خطرات خاصی را به همراه دارد. بیمارانی که نیاز به جراحی کلیه دارند باید از احتمال تجربه عوارضی مانند موارد زیر مطلع شوند:

روش‌های پیشگیری و مدیریت عوارض جراحی لاپاراسکوپی کلیه

پیشگیری و مدیریت عوارض ناشی از جراحی لاپاروسکوپی کلیه مهم است. در ادامه به روش‌ه ای پیشگیری و مدیریت این عوارض پرداخته شده است:

تاثیر جراحی لاپاراسکوپی بر عملکرد کلیه و کیفیت زندگی

لاپاروسکوپی به عنوان یک روش جراحی کم‌تهاجم، نه تنها تأثیر مثبت بر عملکرد کلیه دارد بلکه کیفیت زندگی بیماران را نیز بهبود می‌بخشد. با بازگشت سریع به فعالیت ‌های عادی و کاهش عوارض پس از عمل، این روش گزینه‌ای مؤثر و مطلوب است. لاپاروسکوپی به جراح این امکان را می‌دهد که با حداقل آسیب به بافت ‌های اطراف و بدون ایجاد برش‌های بزرگ، به توده ‌ها و اختلالات کلیوی دسترسی پیدا کند. مطالعات نشان می‌دهند که بیماران معمولاً بهبودی سریع‌تری در عملکرد کلیه دارند و عوارضی مانند عفونت یا خونریزی که ممکن است بر عملکرد کلیه تأثیر منفی بگذارند در این روش کمتر است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

بیمار باید در طی دوره بهبودی به برخی علائم توجه کند و در صورت بروز آنها فوراً به پزشک مراجعه کند:

برای آشنایی با تفاوت درد کمر و کلیه ، روی لینک کلیک کنید.

سوالات متداول درباره لاپاراسکوپی کلیه

1- عمل لاپاراسکوپی برای چه کسانی مجاز نیست؟

از آنجا که در روش لاپاراسکوپی شکم را با گاز پر می‌کنند، این روش می‌تواند برای کسانی که مشکلات ریوی و قلبی دارند مضر باشد. بنابراین بیماران باید پیش از جراحی از پزشک مربوطه تاییدیه قلب و ریه بگیرند.

2- چند روز بعد از عمل لاپاراسکوپی می‌توان حمام رفت؟

پزشکان توصیه می‌کنند به مدت 24 تا 48 ساعت بعد از عمل حمام نکنید. بعد از گذشت این مدت سعی کنید از آب خیلی گرم و صابون یا شوینده‌های قوی دیگر استفاده نکنید.

3- آیا پانسمان محل جراحی را خودمان می‌توانیم عوض کنیم؟

برای تعویض پانسمان بهتر است حتما از پزشک یا پرستار مجرب کمک بگیرید. البته ممکن است پزشک معالج به همراه شما نحوه تعویض پانسمان و تمیز کردن محل برش‌ها را توضیح دهد که در این صورت می‌توانید بدون مراجعه به پزشک هم پانسمان را عوض کنید.

4- آیا راه رفتن بعد از جراحی لاپاراسکوپی مشکلی ندارد؟

شما می‌توانید به‌تدریج فعالیت خود را بیشتر کنید و تا 2 الی 3 هفته بعد از عمل پیاده‌روی خود را به 30 الی 60 دقیقه برسانید. بعد از 2 تا 3 هفته بعد از عمل می‌توانید شنا کنید و در عرض 4 الی 6 هفته می‌توانید فعالیت‌های قبلی خود را از سر بگیرید.

5- درد پس از عمل لاپاراسکوپی تا چند روز است؟

بسته به هدف انجام جراحی، سن، جنسیت و وضعیت سلامتی شما، ممکن است درد تا چند روز پس از جراحی طول بکشد یا تنها 2 الی 3 روز درد داشته باشید. بعد از جراحی پزشک داروهای تسکین درد برای شما تجویز می‌کند که می‌توانید از آن‌ها هم استفاده کنید.

6- علائم عفونت بعد از عمل لاپاراسکوپی در محل برش پوستی چیست؟

درد و تورم شدید، قرمزی، گرمی و خارش در محل پوستی، خروج مایعات غیر طبیعی از ناحیه برش‌های پوستی، مانند پوست‌های خشک یا خونریزی، تب و لرز.

7- آیا این روش بی‌ خطر است؟

به طور کلی، لاپاروسکوپی یک روش امن است که عوارض جانبی آن کمتر از جراحی‌های باز است. با این حال، هر جراحی ممکن است خطراتی داشته باشد که باید با پزشک در میان گذاشته شود.

8- دوره بهبودی چقدر طول می‌ کشد؟

بیشتر بیماران می‌توانند ظرف چند روز به فعالیت‌های معمول خود بازگردند؛ اما بهبودی کامل ممکن است چند هفته طول بکشد.

9- چه زمانی می‌توانم به کارم برگردم؟

بسته به نوع کار و وضعیت فرد، معمولاً پس از چند روز تا چند هفته می‌توان به کار برگشت.

10- آیا نیاز به پیگیری پزشکی وجود دارد؟

بله، پیگیری‌ های منظم پزشکی برای ارزیابی بهبودی و شناسایی عوارض احتمالی ضروری است.

11- آیا نتایج این عمل دائمی است؟

بسیاری از بیماران پس از جراحی لاپاراسکوپی به صورت مؤثری از مشکلات خود رها می‌شوند؛ اما بستگی به نوع مشکل و شرایط فردی دارد.

جمع بندی؛ درباره عمل لاپاراسکوپی کلیه

لاپاراسکوپی کلیه یک شیوه مدرن و پیشرفته از جراحی است که برای انجام عمل‌های این ناحیه به کار می‌رود. در این روش، جراح ابزارهای بسیار باریک و ظریفی را از طریق برش‌های بسیار کوچک به داخل بدن وارد می‌کند. یکی از ابزارهای وارد شده به شکم، لاپاراسکوپ یا دوربین لاپاراسکوپی است که تصاویر زنده ای از شکم و لگن را به مانیتور ارسال کرده و تیم جراحی از طریق این نمایشگر کلیه اقدامات و روند جراحی را کنترل می‌کند. لاپاراسکوپی کلیه معمولاً برای برداشتن کل کلیه یا قسمتی از آن به‌ منظور درمان سرطان کلیه یا بیماری‌های دیگر انجام می‌شود. این روش به دلیل برش‌ های کوچک و کاهش خطرات مربوط به جراحی، می‌تواند بهبودی سریع‌تر و کمترین میزان عوارض را برای بیمار فراهم کند. انتخاب جراح معتبر و متخصص در این حوزه، موضوع بسیار با اهمیتی است که نقش مهمی را در کاهش عوارض بعد از لاپاراسکوپی و رسیدن به نتیجه مطلوب ایفا می‌کند.


آدرس : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، مقابل بیمارستان عیسی بن مریم ، ساختمان 71
تلفن : 03132205497

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :

جدیدترین مقالات

جدیدترین اخبار و مقالات مربوط به بیماری های کلیه و مجاری ادراری را در بخش مقالات بخوانید

دستگاه وکیوم برای درمان اختلال نعوظ؛ کاربردها، مزایا و نکات مهمدستگاه وکیوم برای درمان اختلال نعوظ؛ کاربردها، مزایا و نکات مهم

دستگاه وکیوم با افزایش جریان خون، به بهبود نعوظ کمک می کند؛ روشی غیرتهاجمی با کاربرد آسان، مناسب برخی انواع اختلال نعوظ مردان. ...

تاریخ انتشار : 1404-04-08

مورفولوژی اسپرم چیست و چه تاثیری در باروری دارد؟مورفولوژی اسپرم چیست و چه تاثیری در باروری دارد؟

درمان مورفولوژی اسپرم شامل تغییر سبک زندگی، مصرف دارو و رعایت تغذیه مناسب است. در این مطلب با روش های بهبود شکل اسپرم آشنا شوید. ...

تاریخ انتشار : 1404-03-24

مراقبت های بعد از عمل برداشت کلیه (نفرکتومی)؛ آنچه باید بدانیدمراقبت های بعد از عمل برداشت کلیه (نفرکتومی)؛ آنچه باید بدانید

بعد از عمل نفرکتومی باید به چه نکاتی توجه کرد؟ در این راهنمای کامل با مراقبت های بعد از برداشت کلیه، رژیم غذایی، فعالیت بدنی و زمان بهبودی آشنا شوید. ...

تاریخ انتشار : 1404-03-17