آدرس مطب دکتر حقیقت تلفن مطب دکتر مجید حقیقت
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / واریکوسل / بیماری واریکوسل چیست و چه عوارضی دارد؟

بیماری واریکوسل چیست و چه عوارضی دارد؟

آناتومی سیستم تناسلی مردان دارای یک جفت بیضه است که وظیفه تولید هورمون تستوسترون و اسپرم را برعهده دارد. بیضه‌ها با کیسه‌ای به نام اسکروتوم پوشیده شده‌اند. بیماری واریکوسل با بزرگ‌ شدن رگ‌های موجود در اسکروتوم مشاهده می‌شود. بدین صورت که رگ‌هایی به نام plexiniform plexus وجود دارند که در تنظیم حرارت در بیضه نقش خود را ایفا می‌کنند. درصورتی‌که ابعاد این رگ‌ها افزایش پیدا کند، ممکن است منجر به آسیب‌های متعددی شوند. این آسیب اغلب به علت حرارت بالا ایجاد می‌شود. مطالعات نشان می‌دهند که بیضه چپ به علت داشتن ورید بلند‌تر، استعداد بیشتری (حدود 90 درصد) برای ابتلا به این بیماری دارد. انتقال خون از بیضه چپ به قلب، نیازمند فشار بیشتری نسبت به بیضه راست است و اگر این نیرو به‌خوبی تأمین نگردد، تجمع خون و در پی آن بیماری واریکوسل ایجاد می‌شود. البته ممکن است این مشکل در هر دو بیضه نیز مشاهده شود. در هر حال درمان به‌موقع این مشکل بسیار حائز اهمیت است .

آنچه در این مطلب میخوانید

علت واریکوسل

پزشکان علت اصلی واریکوسل را تشخیص نداده اند؛ ولی احتمال قوی ناشی از اختلالاتی است که در جریان خون رگ های وريدی بیضه رخ می دهد. این رگ ها خون را از بیضه ها به بیرون می رانند. در صورتی که جریان خون در این رگ ها به درستی برقرار نشود، می تواند باعث احتباس خون و گشادی رگ ها شود. در نتیجه واریکوسل روی می دهد. واريكوسل در90٪‏ موارد در سمت چپ وجود دارد كه علت آن ورود وريد بيضه به وريد كليه و سپس به وريد اجوف است كه نسبت به بيضه ي راست مسير طولاني تري را طي ميكند.

علائم واریکوسل

چه کسانی واریکوسل میگیرند؟

نمی‌توان به طور دقیق پیش‌بینی کرد که چه افرادی با واریکوسل مبتلا می‌شوند؛ اما متخصصان در بررسی‌های خود مشاهده کرده‌اند که خطر ابتلا به این بیماری در نوجوانان در سن بلوغ بیشتر است. علت این امر به این دلیل است که در این دوره زمانی (بلوغ)، درگیری جریان خون در اطراف بخش‌های جنسی بیشتر می‌شود و فشار در این مناطق افزایش می‌یابد؛ اما باید توجه داشت که واریکوسل می‌تواند در هر سنی رخ دهد و ممکن است در افراد بالغ نیز ظاهر شود.

عوارض واریکوسل

واریکوسل ممکن است سبب مشکلاتی شود. این مشکلات عبارتند از :

روشهای تشخیص واریکوسل

پزشک هنگام ایستادن و دراز کشیدن، بیضه های بیمار را معاینه می‌کند. ممکن است پزشک نیاز به انجام سونوگرافی اسکروتومی داشته باشد. این تست به اندازه گیری رگ‌های اسپرماتیک کمک می‌کند و به پزشک اجازه می‌دهد تا یک تصویر دقیق از مشکل داشته باشد.

بیماری واریکوسل

روش‌های درمان واریکوسل

تاکنون داروی خاصی برای درمان واریکوسل معرفی نشده است. فقط برخی از مسکن‌ها برای از بین بردن درد ناشی از آن کارساز هستند. بهترین روش برای درمان و از بین بردن این بیماری، جراحی است. این روش نیز با تشخیص پزشک اورولوژی انجام می‌گیرد. سه روش کلی برای جراحی واریکوسل وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

  1. جراحی واریکوسلکتومی (Varicocelectomy)
  2. جراحی لاپاراسکوپیک (Laparoscopic)
  3. آمبولیزاسیون پوستی (Embolization)

این روش از جراحی واریکوسل در اتاق عمل و با بیحسی یا بیهوشی انجام می‌شود. جراح از طریق کشاله ران و یا زیر شکم جراحی را انجام می‌دهد. درد حاصل از این عمل جراحی به‌صورت خفیف است و بیمار می‌تواند پس از چند روز استراحت فعالیت‌های خود را انجام دهد.

جراح متخصص در این روش از عمل جراحی واریکوسل، برش کوچکی در ناحیه شکم ایجاد می‌کند و ابزار مخصوص جراحی را در آن برش وارد می‌کند. سپس درمان گرفتگی رگ‌ها و اعمال دیگر را انجام می‌دهد.

برای این کار یک لوله باریک و مخصوص وجود دارد که پزشک آن را وارد رگ کشاله ران یا گردن می‌کند و سپس از اشعه ایکس استفاده می‌کند تا رگ‌های بزرگ شده را مشاهده کند. بعد از مشاهده رگ‌ها، فنر مخصوص داخل لوله باز می‌شود تا رگ‌های تشخیص داده شده توسط پزشک بسته شوند. با این عمل واریکوسل بیمار کوچک‌تر می‌شود. پزشک برای انجام این عمل، بیمار را بیهوش می‌کند. عوارضی نیز برای آمبولیزاسیون نام برده شده است که در زیر مشاهده می‌کنید.

احتمال بازگشت واریکوسل

درمان واریکوسل بدون جراحی

هیچ روش درمانی دارویی مؤثری برای واریکوسل وجود ندارد. کنترل دارویی بر رفع ناراحتی و درد بیماری تمرکز می‌کند‌.

استفاده از ضد التهاب‌های غیر استروئیدی می‌تواند دردهای شناخته شده را آرام کند. این روش فقط در درمان علائم بیماری است و نه درمانی مشخص برای بیماری. اگر درد ادامه پیدا کند، درمان واریکوسل با جراحی باید قویا بررسی شود. قرص‌های ضد درد می‌توانند در طی انتظار بیمار برای تاریخ جراحیش استفاده شوند. ضروری است که بیمار درباره‌ی قرص‌های ضد درد با پزشک صحبت کند؛ زیرا خیلی از ضد التهاب‌های غیر استروئیدی، نظیر آسپرین، قابلیت لخته شدن خون را کاهش می‌دهند و می‌توانند منجر به خونریزی بیش از اندازه در هنگام جراحی شوند.

برخی پزشکان لباس زیرهای کمک کننده پیشنهاد می‌کنند که می‌تواند در حالی‌که به جریان خون یاری می‌رساند به کاهش درد هم کمک کند. ضروری است که به خاطر داشته باشیم که لباس زیرها باید کمک کننده باشند و نه محدود کننده.

دراز کشیدن باید برخی از دردهای بوجود آمده به وسیله‌ی واریکوسل را کاهش دهد، اگرچه اندک و موقتی. اگر درد بسیار شدید است جراحی توصیه می‌گردد.


آدرس : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، مقابل بیمارستان عیسی بن مریم ، ساختمان 71
تلفن : 03132205497

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :

جدیدترین مقالات

جدیدترین اخبار و مقالات مربوط به بیماری های کلیه و مجاری ادراری را در بخش مقالات بخوانید

نکاتی که باید بعد از عمل جراحی فتق بیضه رعایت شودنکاتی که باید بعد از عمل جراحی فتق بیضه رعایت شود

عمل فتق بیضه، یک عمل مینور به حساب می آید. به این معنا که بیمار در روز عمل یا روز بعد از آن می تواند به خانه باز گردد. ...

تاریخ انتشار : 1403-02-06

عمل جراحی ارکیکتومی برای درمان سرطان بیضهعمل جراحی ارکیکتومی برای درمان سرطان بیضه

اصلی ترین جراحی سرطان بیضه، اُرکیدکتومی یا اُرکیکتومی نام دارد و طی این جراحی، یکی از بیضه ها و یا هر دوی آن ها برداشته می شوند. ...

تاریخ انتشار : 1403-02-02

علائم سرطان کلیه و روشهای درمان آنعلائم سرطان کلیه و روشهای درمان آن

ما در این مقاله شما را با آنچه که باید در مورد بیماری سرطان کلیه بدانید آشنا می کنیم پس تا آخر این مطلب همراه ما باشید. ...

تاریخ انتشار : 1403-01-24